Loading...

CONSTRUCTED

Balanced on a cliff edge this 3 level open spaced minimalist house, designed for an empty nested professional couple, sets the beauty of the Illawarra escarpment against the surge of the ocean swells in a zone of carefree contemplation and coffee.

Realize found a form for this new clifftop eyrie which boasts:

  • Contemporary low pitched roofs over three levels of open living spaces, all worshipping the eastern views.
  • A principal Living area at the level of access from Lawrence Hargrave Drive to the west. Prominent in the main entry is an open-tread cantilevered timber staircase, which takes advantage of the view of the escarpment. The main family activity areas (Kitchen, Dining and Living) connect from this entry, which then further opens out onto a vast Terrace overlooking the ocean. The eastern façade is designed to maximise the majestic views and allow eco-friendly cross ventilation.
  • Upstairs is the commanding master bedroom and study (flexibly arranged to double as a further bedroom), with a double bathroom, all capturing the view to the horizon.
  • A multi-functional lower level which includes an entertainment zone which opens onto the formalised landscaped rear yard. Alternatively, it can be closed down, via sliding wall panels to form Guest’s Bedrooms serviced by a stone finished Bathroom, and a Laundry.

Comfortable colours and relaxing finishes have been selected to harmonise with the meeting of sky and sea.